SpeLinnea

Världen genom fyrkantiga ögon

The Day of The Dead

2 kommentarer

Idag den 1 november infaller högtiden Día De Los Muertos – de dödas dag, eller The Day of the Dead. Det är från början mexikansk högtid, men även andra kulturer har omfamnat den. Det handlar om, i likhet med halloween och alla helgons dag, att hedra de döda. Dia De Los Muertos firas bland annat genom att bygga små altare tillägnad nära och kära, och pryda dessa med sockerskallar, mat och gåvor. Det är svårt att sammanfatta en högtid på ett tillfredsställande sätt. Men där spel finns finns också kultur, och självklart finns Dia De Los Muertos representerat i spelvärlden, på ett eller annat sätt.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=hV1NBHL9Fa4%5D
Grim Fandango
I Lucas Arts kultklassikern Grim Fandango spelar du som Manuel Calavera – en slags lieman från The Land of the Dead. Manuel blir snart indragen i en jobbig härva av omständigheter och gör en resa för att reda ut allt. Ett måste för alla peka-klicka-fans!

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=WUJBTPVFNJs%5D

Little Big Planet
Söta DIY-plattformaren Little Big Planet har några banor som har det visuella temat som påminner om högtiden.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=4g_9tUz0Xa4 ]
Guacamelee
Guacamelee beskriver sig själv som en metroidvania-brawler. Och visst verkar det ösigt! Karaktären man spelar kan växla mellan olika världar, och temat är mycket kring just The Day of the Dead.

Det är någonting med högtiden som verkligen tilltalar mig. Jag älskar att man tar något som är så sorgligt och hemskt och vänder det till att fokusera på de bra stunderna, färggladhet och fest istället.
Hur firar du The Day of the Dead?

Annonser

Författare: SpeLinnea

Spelnörd med pyssliga fingrar.

2 thoughts on “The Day of The Dead

  1. Har inte firat den aktivt mer än ljuständning på kyrkogården, vilket väl mer får räknas som traditionell allhelgona. Men som du säger, jag tilltalas av att man fokuserar på det positiva. Som bonus-ska man beskriva min personlighet så är det just en calavera-döskalle.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s