SpeLinnea

Världen genom fyrkantiga ögon

Fate of the Pharaoh – Egyptisk strategi som fikapausunderhållning

Lämna en kommentar

Kroatiska Cateia Games har knappast gjort något väsen ifrån sig tidigare. En liten utvecklare som verkar specialisera sig på lättillgängliga små mainstreamspel på PC, Mac och mobiltelefoner. Fate of the Pharaoh är inget undantag i Cateia Games repertoar. Ett litet, snabbt spel uppdelat i banor för kortare spelsessioner. Handlingen är enkel, och består i stort sett bara av vad som är temat för spelet. Du ska som farao med hjälp av strategiska element bygga upp det forna Egypten.

Vid en första anblick så liknar det en glättig flashversion av Settlers, Age of Empires och andra spel i strategiskolan, men det ska visa sig vara rätt långt ifrån. Fate of the Pharaoh är mer fokuserat på att efter givna förutsättningar och så snabbt som möjligt nå banans mål. Det kan handla om att bygga tre byggnader av en specifik sort och levla upp dessa, eller samla ett visst antal lyckopoäng från ditt folk. Det är ingen svårighet att sätta sig in i uppgifterna eller att genomföra dem, då inga fiender finns. Den enda utmaningen som egentligen kvarstår är att klara det inom tidsgränsen, vad de kallar för The time of Ra. Det finns inget straff att inte klara en bana inom tidsgränsen. Däremot har de lagt in achievements, men som bara är att få en bild på ett egyptiskt föremål efter ett visst antal klarade banor inom The time of Ra. Inga andra mål för spelet i stort finns att kämpa för.

Fate of the Pharaoh

Varje bana består av en skärm, med givna platser var du kan bygga. Huvudresurserna är guld och virke. Genom skatt från dina egyptiska medborgare får du guld, och virke köps genom en gruvbyggnad. Så småningom krävs en farm för mat till invånarna, och brunn för vatten. Inga av resurserna samlas in automatiskt utan det är din uppgift att klicka på ikoner över varje byggnad som indikerar när skatt finns att hämta, när mat behövs eller när nånting måste lagas. Då kommer dina undersåtar springa på sina polygonförsedda små lemmar för att göra dig som mäktig farao till lags.

Olika hus ger olika mängd skatt, det är här de strategiska elementen visar sig. Ett tält är billigt virkesmässigt, men genererar inte lika mycket skatt som ett hus. En herrgård däremot är väldigt dyr att bygga, men kommer ge mångdubbelt med skatt. Alla bostäder går att uppgradera för en virkeskostnad, för att man sen som girig markägare ska kunna ta mer skatt. Gruvan går också att uppgradera för att virket ska bli billigare. Man får planera sina val noga om man vill hinna klara banan innan The time of Ra löper ut. Minsta misstag i de senare banorna leder nästan alltid till misslyckande i racet mot klockan.

Spelets största designmiss är att det inte går att ångra sig. Ett felaktigt klick och du bygger en helt annan byggnad än vad du tänkt och hela din plan om att hinna i tid är förgjord. Att sen hela upplägget snabbt blir väldigt repetetivt och den grafik som finns är stel och fördummande ful gör det inte bättre. Som fikapausunderhållning är Fate of the Pharaoh godkänt, men det är frågan om man inte skulle finna det mer givande att lyssna på faster Agdas skvaller under kaffesörplandet.

Annonser

Författare: SpeLinnea

Spelnörd med pyssliga fingrar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s