SpeLinnea

Världen genom fyrkantiga ögon

Nästa generation är redan här

3 kommentarer

Idag den 29 november 2013 släpper Sony sin next gen-konsol Playstation 4. Spelmedia skiter i byxan över den kommande generationen och postar artikel efter artikel med jämförelser mellan Xbox One och Playstation 4. Det som verkar ha glömts bort är att Nintendo var först ute i konsolgenerationen med Wii U, redan förra året.

Vad innebär en ny generation, egentligen? PC- och telefonmarknaden har släppt dessa begrepp sedan länge när det gäller modeller av hårdvara. Konsoljättarna däremot och spelarna till dem, håller hårt kvar i vad som nästan blivit tradition. När ett spelbolag släpper en ny konsol som kan spela spel som föregångaren inte kan, så är det en ny generation. Ofta kommer konsolerna tidsmässigt tätt inpå varandra, med 5-7 års mellanrum inför varje nytt konsolsläpp.

”Ouya, som släpptes i somras, räknas också till den här generationen. Trots att dess hårdvara motsvarar en tre-fyra år gammal smartphone”

Det har inte med hur kraftfull en konsol är. Eller vilka spel som kommer till den. Eller vilken kontrollmetod som används. Det handlar bara om vilken konsol som kommer härnäst, eller under den här tidsperioden. Ouya, som släpptes i somras, räknas också till den här generationen. Trots att dess hårdvara motsvarar en tre-fyra år gammal smartphone. Men var hamnar handhållna konsoler? Har de en egen generationsräkning? Smarta telefoner släpps i nya, förbättrade modeller hela tiden, medan handhållna spelmaskiner fokuserar på att hålla längre period. Det vore förkastligt om en ny 3DS eller PSP släpptes varje år, med spel som inte kunde spelas på den första konsolmodellen. Det vore inte lönsamt för vare sig spelarna eller utvecklarna.

Egentligen är det rätt godtyckligt att mäta konsolerna efter generationer. Tekniken är ju under ständig utveckling och är svår att specifikt märka ut som slutet eller början på en era. Det är ett smidigt sätt för Sony att marknadsföra sig som ”först” och det ger både Microsoft och Sony en fördel att inte behöva jämföras med Nintendos Wii U, som essentiellt inledde den åttonde generationen på konsolmarknaden.

Generationer eller ej, jag hoppas att ni alla kan ha kul med era konsoler, oavsett vilken eller vilka ni väljer att spela på. Kom ihåg att inte förkasta en konsol för att den har lägre prestanda. Vi vet alla att dessa siffror kring hårdvara inte spelar någon roll när det kommer till att utveckla fantastiska spel.

Annonser

Författare: SpeLinnea

Spelnörd med pyssliga fingrar.

3 thoughts on “Nästa generation är redan här

  1. Helt rätt inställning. Nintendos problem handlar inte om att deras maskin är ”mindre stark2, det handlar om att de fortsätter välja fel väg och tyvärr har fastnat i sin lilla grotta utan stöd från tredjepart.
    Tråkigt, men sant. Hoppas det vänder.

    • Ja, dessa problem är ändå frånskilda från det jag menar med att Wii U tillhör den här generationen. Oavsett hur dåligt en maskin säljer så är den inte mindre en del av generationen. :)

  2. Nintendo har alltid haft den bästa spelkänslan, kan inte motivera varför utan det bara är så.
    Grafik är inte allt, som på ps3-4 / xbox360-one.
    Brukar faktiskt tanka ner emulator ibland och varva zelda igen :) det är så skönt att ba dyka in i den världen och glömma allt annat ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s