SpeLinnea

Världen genom fyrkantiga ögon

Nintendo Girls Club och varför separatistiska aktiviteter behövs

9 kommentarer

Idag lanserar Nintendo UK en youtubekanal riktad mot flickor – kallad Nintendo Girls Club. Visst kan man vid första anblick förfasas över att det är rätt mycket rosa och prinsessaktigt i sitt utförande och inget annat än en smutsig PR-kupp, men jag vill mena att det visst kan ha sina positiva poänger.
För det första är i stort sett alla spelkanaler by default riktade mot pojkar eller män. Det är inte uttalat så, men standarden är tyvärr ändå i den andan. I Nintendo Girls Club uppmanas flickor att kommentera vad just DE tycker och vad DE vill spela. Vilket självklart går att göra på alla andra kanaler också, men dessa kommentarer drunknar i allt vad pojkarna vill. För pojkar och män har utrymmet och tolkningsföreträde i vårt samhälle, när de egentligen behöver ge företräde till andra grupper. Män har privilegiet att kunna uttrycka sig om spel utan att tystas och förtryckas i alls samma utsträckning som kvinnor. Nintendo Girls Club är inget annat än en fristad för flickor att kunna tycka till om spel (i det här fallet från Nintendo) utan att bli avbruten, rättad eller förminskad av pojkar.

För något år sedan var jag helt anti allting som hade med separatistiska aktiviteter att göra. Hur skulle vi nånsin nå jämställdhet om inte det skedde på ”lika villkor?” Jag var övertygad om att lika villkor betydde att alla människor måste få vara med – oavsett nationalitet, sexualitet eller kön. Jag menade till och med att det inte var ”rätt väg att gå” i fråga om feminismen och spelvärlden att anordna specifika spelevent för tjejer.  I dag kan jag se att separatistiska aktiviteter inte bara bör finnas men också att de gör skillnad åt det positiva hållet. Vi måste ge plats för olika grupper av människor, ge företräde och möjlighet att utvecklas. Om bara en homogen grupp kommer till tals, hur ska vi nånsin komma fram till en utveckling som gynnar fler än den just den största gruppen? Det är lätt att missa sånt här, och  säga åt tjejer att ”det är ju bara att dra till Dreamhack då!!” utan att inse att det innebär att vistas en miljö där en sån stor del av ens existens som tjej diskrimineras, förnedras och stampas på.  Andra röster som hörs kring dessa frågor brukar vara ”MEN MÄNNEN DÅ?!” utan att inse att aktiviteten från början är redan normativt inriktade mot just pojkar och män.

Det är ingen tvekan om att tjejers intresse för spel är minst lika stort och genuint som för pojkar.  Även om det i just detta fall är förklädd reklam så välkomnar jag alla sociala andningshål för flickor och kvinnor som finns på Internet. För jag är övertygad om att de behövs.

Annonser

Författare: SpeLinnea

Spelnörd med pyssliga fingrar.

9 thoughts on “Nintendo Girls Club och varför separatistiska aktiviteter behövs

 1. Jag tror som du säger att detta är en bra grej, av flera skäl. Dels som du säger, för att ge tjejer en fristad att prata om vad just DE gillar, och dels kan ju en sådan här sak, när den surrar av aktivitet, användas för att täppa till truten på dem som påstår att ”Tjejer är inte intresserade av spel”

  • Ja, också är det lätt att avfärda allt som är för tjejer och tjejiga saker som ”dåligt.” De spel som diskuteras där är spel för alla barn, men med fokus på flickor för kanalen.

 2. Nu utgår du i från att de finns tjejiga saker och pojkiga saker, vill man vara så trångsynt så kan sådana fristader verka bra men vill man som kvinnlig gamer kanske bredda sig och inte alls spela spel i dessa genre så kommer bara sådan kanaler och liknade reklam försvåra det för dessa att ses som seriös gamer.
  Visst är de bra att sådana plattformer finns men de ska fokusera på genrar i stället för vilket kön spelaren har, för så länge allt är uppdelad i olika kön kommer det även finnas fördomar att tjejer inte spelar (förutom just genre som är riktade mot just tjejer).
  Så ska vi köpa reklamens manipulativtbild om tjejigt och killigt? Eller ska acceptera att alla gillar olika och förändra samhället på riktigt?

  • Vad är en ”seriös gamer” och varför är det viktigt att ses som en sådan?

   Det finns saker som traditionellt riktar sig mot pojkar, och sånt som traditionellt riktar sig mot flickor. Problemet är att allting som är ”flickigt” anses dåligt, sämre och är en ”dålig version” av det som anses normalt – dvs pojkarnas intressen.

   De spel jag sett presenteras på Nintendo Girls Club har alla varit bra spel, för långt fler målgrupper än just yngre tjejer. Pokémon och Animal Crossing är inga ”tjejspel.” Men nu ville Nintendo UK ge just den här specifika målgruppen en kanal där de kan yttra vad de tycker om de här spelen.

   I en perfekt värld hade det varit en kanal riktad till barn i en viss åldersgrupp, men nu får pojkarna så himla mycket mer utrymme att synas och uttrycka sig på så många fler plattformar än tjejerna. Därför tror jag det är bra att det finns riktade insatser som fångar in alla gamers. För när det är ”barn 10-15” så är det i 99% av fallen ändå bara för pojkar.

 3. Känns som du inte alls fattade min poäng… Flickigt och pojkigt är termer som är förlegade och helt enkelt skapar det problem du pratar om, sedan är ju problemet djupar än så; en pojke som skulle vilja spela spel som anser flickiga är inte okej eller tvärtom en tjej som vill spela t.ex. FPS ses inte välkommen där.
  Sedan spelar de mindre roll om några spel de presenterar där inte är “traditionellt flickiga”, de har redan målat upp kanalen för att ha målgruppen stereotyp flickan med val av namn, färger och huvudområde. Visst hade de vart okej att göra de ena eller andra men resultatet av kombinera att ha målgruppen tjejer och samtidigt göra detta så blir det bara resultatet att späda på att flickor spelar de där flickiga och löjliga spelen i pojkars ögon. Så länge den bilden lever så kommer inte heller pojkarna acceptera att flickors spelning är seriös.
  “Seriös gamer” är inget man behöver vilja uppnå, skrev de mest som ett exempel. Ser mig själv inte som någon gamer alls…

 4. Efter att ha sett det urlarviga spelet ”Is she a gamer” på spelsidor på Facebook så är jag ännu mer övertygad om att den här sidan behövs. Du är inte mindre spelare för att du spelar med en rosa handkontroll.

 5. Sweet remake av blöggen! Vet inte riktigt _var_ jag ska kommentera detta. Jag tycker särskilt mycket om enhörningen!

 6. Pingback: ”Jag fattar inte, din cup är ju sexistisk” | SpeLinnea

 7. Pingback: Dags för ett nytt Female Arena-LAN! | SpeLinnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s