SpeLinnea

Världen genom fyrkantiga ögon

Gästblogg: Kvinnlig och manlig representation i brädspel

2 kommentarer

Frågan om hur kvinnor och män reprecenteras har det talats om mycket.  Både i datapel men även rollspel och lajv. Men hur ligger det till med brädspelen?  Jag har gått igenom några av de spel jag har hemma. Kraven är att spelen på ett eller annat sätt ska antigen ha illustrationer eller figurer. Hur många av dem är män? Vilken roll har de? Därför har jag inte tittat på spel som saknar könade karaktärer. Jag har även tittat på reglerna, framför allt vilket pronomen det använder sig när de vänder sig till spelaren. Syftet är att se om brädspelen lider av samma ojämnlika porträtering av kön som andra medier.  

Spelen jag tittar på är

 • Mice and Mystics
 • Arkham Horror med Innsmouthexpansionen.
 • Munchkin
 • Once Upon a Time
 • Betrayal at House on the Hill

Jag är medveten om att endast fem spel inte kan vara helt talande för brädspelshobbyn i stort, men jag hoppas på att det åtminstone kan ge en liten bild av läget.

Mice and Mystic
Ett äventyrspel där ett gäng äventyrare förvandlar sig till möss för att kunna fly ur en fängelsecell, det finns flera kapitel och jag har inte läst /spelat mer än det första. Av de spelbara karaktärerna är två kvinnor och fyra män. Kvinnorna har rollen som bågskytten/rangern och som cleric/healare.  Rustningarna ser vettiga ut, ingen ringbrynjebikini här. Dock så måste jag ifrågasätta en sak; bröst på möss.  Det är inte bara på de möss som en gång var människor. Lilly, som bågskytten heter är mus från början, men med bröst! Är det så att vi inte skulle kunna se bara på namnet att det är en kvinnlig mus?

lily

De manliga mössen är den unge prins Collin som käns lite väl för mycket hjälte i min smak. Den gamle trollkareln, tjuven och den starke med hammare.  Sagan som spelas är en ganska  typisk styvmorshistoria. Skurken i dramat Vanestra är en sterotyp ung häxa som lurar kungen med sin snygga kropp och magi. Alla andra på slottet med undantag av köksan verkar vara män.

I musriket däremot är  borgmästaren en hona. Hon är ingen envåldsledare utan är snarare en äldre modersfugur för de andra mössen att söka råd hos. I reglerna så benämns mössen som it och spelaren nämns bara som player och varken han eller hon.

Once Upon a Time
Spelet går ut på att själv skapa en historia med hjälp av kort som läggs ut. Det gör det ju möjligt att göra historien så normbrytande eller normstärkande som spelarna själv vill.

I min granskning utgår jag från illustrationerna på kortet.  Jag har räknat hur många som har bilder på män och kvinnor samt sett efter i vilka situationer de satts och vilket ord som hör till dem.

Konstnären  Sophie Mounier har  illustreret förvånandsvärt stor del av karaktärerna som androgyna eller svåra att könsbestämma. Jag kan ha varit lite väl snäll med att kategorisera någon som androgyn men jag vill inte sätta långhåriga som automatisk kvinnor eller byxbärare som män . Några av exempeln som är svåra  är bilden för Lost, som ser mycket ut som en man i ansiktet men har en lila klädnad som ser ut som en klänning, den kommer jag räkna som androgyn.

 • 6 har kort med både män och kvinnor
 • 14 kort har tydliga bilder på enbart kvinnor
 • 17 kort har bilder på androgyna människor
 • 21 kort har bilder som tydligt föreställer män

Några bilder faller in som tråkiga sterotyper.  Beautiful,  en vacker blond ljushyad kvinna medan Greedy är en överviktig man. A rescue är en man (i ochförsig med svallande hårman) som i famnen bär en blond kvinna med rosa kläder. Med god vilja så skulle räddaren kunna vara kvinna, men jag tror inte så är fallet.

Bättre exempel är Long lost som visar en bild på  ledsen man. Han läser ett brev och i bakgrunden är vad som kan antas vara ett minne. Där syns två män, varav den enda är mannen i förgrunden. De ler mot varandra och håller på varandras axel. Deras relation är såklart omöjlig att avgöra, men den ser kärleksfull ut.  Jag gillar även hur A command visar en äldre bestämd kvinna. Spelet bör även få minusoäng för att endast en bild visar en karaktär som inte är ljushyad. Denna ligger i en säng och syns knappt.Reglerna nämner den så kallade storytellern som she.

Munchkin
Munchkin är förloraren i den här genuskollen. Jag orkar inte räkna kort jag låter en bild tala.

munchkinkortIllustratören har klart en förmåga att välja att rita män när de inte är karaktärsbilder.  Män som slåss mot monster, män som hittar skatter, män som fjäskar för DM för att gå upp en level. Det som skiljer kvinnor från män är  deras läppstift och enorma bröst.

Munckin är ett spel som driver med den vanliga dungeon crawlingfantasyn och den är fullproppad av män medan kvinnor framförallt ses som objekt. Men det förlåter inte att det är lika illa här. I reglerna riktar sig det till  you men i beskrivning av andra spelare är det him som gäller.

Arkham Horror  med expansion
Spelet är ett äventyr mot stora onda monster i Lovecrafts värld. Spelarna flyttar runt sina karaktärer i arkham och med expansionen även i Innsmouth. De slåss mot monster och hindra de äldre gudarna från att låta världen gå under.

Med expansionen har jag 14 kvinnliga karaktärer och 18 manliga. Karaktärerna är jämstälda i hur nyttiga och bra de är att ha med i äventyret. En grupp med majoriteten kvinnliga kraktärer är inte otroligt. Det finns stor variation på kvinnornas yrken, musiker, shaman, forskare, arkeolog och uptäcksresande som några exempel. De varierar både i hudfärg och ålder även om majoriteten av dem unga, vita och ser bra ut.

Jag tycker nästan att kvinnorna får störa variation än männen. De faller lätt in i klassika manliga roller, professorn, den kriminella och de starka arbetaren/sjömannen. Dessutom är de alla vita.  Doktorn kan möjligen ses som en vårdande karaktär, men jag hade ändå önskat att några av dem fick se lite mer svaga ut och ha lite mer klassiskt femenina roller. Reglerna använder sig av players eller investigators och har inga pronomen.

Betrayal at  House on the Hill
Ytterligare ett äventyrsspel. Det här har skräcktema. Först spelar alla tillsammans men till slut så kommer det fram att en av spelarna är en förrädare. Nu blir det den spelaren mot resten i gruppen. Det finns över 60 olika scenarion och de är mer eller mindre klassiska skräckfilmshistorier. Någon som vill skapa Frankensteins monster, någon vill få ner huset till helvetet och massor andra förslag.

Spelarna kan välja mellan tolv  karaktärer, hälften män, hälften kvinnor. Dock finns det bara sex figurer att använda på spelplanen. så en får vända vilken av sidorna på karaktärsbrickan en vill använda.

betrayal

De är barn, tonåringar och vuxna, en av varje kön. Barnen är mest barn, tonåringarna faller även de in i en ganska typisk roll som tonåring där killen är bra på sport. De vuxna verkar kvinnan var spåkunnig medan den vuxna manen är antingen präst eller forskare.  Deras förmågor är relativt jämna så ingen blir per automatik bortplockad.
Namnen och illustrationerna på vissa av karaktärerna antyder trevligt nog att inte alla är vita.

Reglerna använder sig av you.

Sammanfattning

Även i sällskapspel  en vit man normen. Åtminstone bland de spel jag tittat på. Kvinnor ser ofta sexiga och snygga ut och det är ofta fast i sterotyper. Även om det finns kvinnor i alla de spel jag undersökt så är de fler män med undantag av Betrayal at House on the hill.

Dock så verkar faktiskt en majoritet av spelskapare tänk efter när det gäller sina regler och använder inte könande pronomen.  Jag önskar att de kunde vara alla. Att använda han eller hon kan leda till att inte alla känner sig inkluderende och det är aldrig roligt.

Om författaren Johanna

Johanna

En skåning som älskar spel av de flesta sorter. Nördfeminist, kattägare, berättare och teaterapa. Liten och arg med en lilla My tatuering och en hopplös förälskelse i Death från Sandman.  Skriver i vanliga fall på spelkult.se eller på sin egen blogg prinzessin.blogg.se.

Vill du också gästblogga? Läs mer här!

Annonser

Författare: Gästbloggare

Jag gästbloggar hos SpeLinnea!

2 thoughts on “Gästblogg: Kvinnlig och manlig representation i brädspel

 1. Fast då känns det lite konstigt att välja bort brädspel som är okönade när frågan handlar om en helhetsbild av brädspelsvärlden.
  I övrigt en intressant frågeställning.

 2. Pingback: Gästblogg: Mer rollspel åt folket | SpeLinnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s