SpeLinnea

Världen genom fyrkantiga ögon

Ironisk sexism är fortfarande sexism

7 kommentarer

Det här med spel som ett uttryck för att skoja om utsatta situationer och grupper börjar bli populärt igen. För när saker görs med tydlig överdrift så går det automatiskt under lagen för ironi eller parodi, då gills det ju inte, eller hur? Skaparna kan häva ur sig vilken sexistisk dynga som helst med ursäkten att spelarna ju förstår att det är en överdriven verklighet, på låtsats. Ett skämt. Och då blir det ju automatiskt roligt.

Tune her out - sexistiskt skitspel från Xbox Live där spelaren (mannen) tvingas lyssna på sin "irriterande" flickvän medan han spelar tv-spel.

Tune her out – sexistiskt skitspel från Xbox Live där spelaren (mannen) tvingas lyssna på sin ”irriterande” flickvän medan han spelar tv-spel. Gud vad igenkännande, ironiskt och otroligt KUL koncept!

Hur ska kvinnor och tjejer kunna ta plats och del i en värld där de ständigt förminskas och objektifieras? I den verklighet vi lever i så får vi nog av detta varje dag. Det är liksom inte humor att få höra att vår plats är i köket eller för miljonte gången få rädda en prinsessa i bikini. Det är inte skoj att en redan så mansdominerad kultur i varje andetag ska klämma in ännu lite mer kvinnohat och alienera oss ytterligare från så otroligt många upplevelser.

Den machokultur där män måste vara män, gilla sexistiska knullskämt och bete sig som ett rövhål mot alla kvinnor han möter, kan väl ändå inte vara representativt för särskilt många gamers idag? Känns det inte fördummande, hånfullt mot er också? Eller ska spelvärlden förbli en oas där sexism kan frodas och spridas fritt?

Det har även tillkommit en skara ”sköna snubbar” som ska visa sitt avståndstagande till sexismen genom att själva lajva sexist, aka idiot. Det är jäkligt svårt att se att man har den strukturella makten över de som skämtet går ut över. Många gånger så ”menar man ju inget illa” men fortsätter ändå att spela och vinna billiga poänger på dessa floskler. Som jag nämnde tidigare, kvinnor har redan fått nog av den varan varje dag, överallt. Skillnaden är att du som man kan undkomma det. Kvinnor kan inte fly sexismen, för den är så otroligt omfattande. För när en person väljer att utsätta någon för sexism ”på skoj”, så kommer vi längre och längre bort från jämställda spelupplevelser.

 

 

 

 

Annonser

Författare: SpeLinnea

Spelnörd med pyssliga fingrar.

7 thoughts on “Ironisk sexism är fortfarande sexism

 1. Mm och den här typen av skämt (jobbiga flickvänner vs sköna snubbar) förstärker ju bilden av att kvinnor är ”överdrivna och jobbiga” när dom till exempel försöker prata med den dom har en relation med alternativt försöker få denne att ta ansvar typ i hemmet. Mäns brist på vanligt hyfs/ansvarstagande och kommunikation (det vill säga helt vanliga, mänskliga, vuxna nödvändigheter) läggs fram som att dom är avslappnade och sköna (jätteavslappnat att lägga allt ansvar på sin kvinnliga partner, liksom). Och eftersom vi lever i männens värld så accepterar alla att det är kvinnorna som överreagerar och är jobbiga. GÖR. MIG. SÅ. FÖRBANNAD.

  Tack för bra inlägg!

  • Eller hur! Att ”bete sig som en man” innebär att som kvinna vara en dryg jävel. Vilket också straffas iom att kvinnor är kvinnor.
   Tack för din kommentar!

 2. Ja fi faaan. Trött blir man, men det är väl bara att nöta in det medelst våld.

 3. Jag kan dra en paralell till en annan subkultur jag är aktiv i, nämligen hårdrocken. Om man där skulle påpeka att det inte behöver vara trams och sexism utan att kvaliteten påverkas, får man höra att man är en humorlös häxa och att man ska ”ta en bärs och hålla truten”. Det känns som att det är de som skrattar åt sådant här-de ”sköna grabbarna” eller ”ta bärs och håll-trutarna” som jag kallar dem. Jag tror faktiskt inte att att brinna för en bättre spel/musikvärld och att ha kul är oförenligt. Det betyder bara att man måste tänka ett steg till.

  • ”Jag tror faktiskt inte att att brinna för en bättre spel/musikvärld och att ha kul är oförenligt. Det betyder bara att man måste tänka ett steg till.”

   Precis så! Det är liksom inte synonymt med att göra allting till skit, för att det ska vara tillgängligt och bra kultur för alla inblandade.

 4. Du skriver det så bra Linnea, jag tror till och med att det kan bli roligare. Mitt favorit-Mariospel är SMB 2 till NES, där Peach är spelbar karaktär. Så himla mycket roligare än när Peach sitter i sitt torn. kidnappad igen. Har du spelat fan-spelet Sorry Mario Bros?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s