SpeLinnea

Världen genom fyrkantiga ögon

”Jag fattar inte, din cup är ju sexistisk”

5 kommentarer

Wendy_Koopa_MK8Det har kommit in en del (manliga) åsikter kring Female Arena GP, den cup i Mario Kart 8 jag anordnar varje vecka för enbart kvinnliga spelare. Det är inte så mycket uttalat agg mot det som mer ett oförstående fnysande och bortstötande av det hela. Så nu förklarar jag igen varför jag tycker det är viktigt med sådana här evenemang och reda ut en del påståenden och frågetecken. (Och till alla er som fortsätter dela information och deltaga i cupen, ett stort TACK till er!)

”Jag fattar inte, VARFÖR?”

Det är inte alltid lätt att förstå varför man ska släppa fram andra grupper ibland. Detta är skitviktigt i alla sammanhang, att ge plats åt den grupp som inte är lika priviligerad som en själv. Vilka har (och tar) utrymme i de umgängen du har? Vem får komma till tals och hur bemöts detta? Oftast är det samma personer och grupperingar, i smått och stort som får utrymme i samhället. Jag har snackat om detta tidigare när det gäller youtubekanaler, där pojkar och män har den överväldigande största rollen och utrymmet. Det är  samma mönster som  går igen i spelvärlden i stort. Vi behöver dessa oaser av välkomnande kvinnor som är i samma eller liknande sits som en själv. Tanken är att kunna ta det här vidare till andra plattformar, till nätverkande med kvinnliga spelare och fler evenemang som har kvinnor i huvudrollen, snarare än gamers överlag. För då överskuggas vi av alla andra.

”Det är online, det är ju på lika villkor! Man är ju ändå anonym!”

Vi är långt ifrån den tiden när Internet betraktades som den ”inte riktiga världen.” Fritiden online ger möjligheter att nätverka och samarbeta, bara ha kul eller början på nya bekantskaper. Ens personlighet online är lika viktighet som den är offline, för man är ju inte anonym. Man är sig själv, och Female Arena GP är tänkt att bygga vidare på detta precis som vilket onlinespelande som helst. I Mario Kart 8 kan man skapa lobbys för sina vänner att gå med, där man också kan prata med varandra. Jag hoppas att det kan utvecklas till att man tillsammans med sina nyfunna vänner våga göra detta.

”Det är sexistiskt att inte låta alla vara med! Ni utesluter jättemånga!”

Separatistiska aktiviteter är inkluderande för målgruppen, inte exkluderande. Det är inte uteslutande att ha en målgrupp som är en minoritet, och jobba för en gemenskap inom denna minoritet.

 mario-kart-8-toadette-screenshot

”Vad skiljer sig den här cupen från andra cuper egentligen?”

Att det är enbart  kvinnor och tjejer som är med och kör. Transkvinnor är förstås också välkomna. Sen har jag ställt in på 150cc för jag tycker det är kul när det går fort.

”Min flickvän/syster/mamma spelar och hon känner sig inte alls bortmotad eller behöver några himla specialcuper!”

Vad bra för henne!  Då kanske ni tillsammans kan jobba för att se till att alla känner sig lika välkomnande i spelvärlden, istället för att motarbeta sådana här projekt!

”Jag tycker inte att det här projektet behövs!”

Nä, det är som sagt svårt att se varför det behövs när man inte tillhör målgruppen som ständigt förminskas och uttalat eller outtalat motas bort från alla onlinevärldar och cuper. Det finns fler än jag som ser behovet av detta, och jag tycker det är rent ut förminskande att berätta för mig vad som behövs och inte. Nu finns den här cupen och jag och mina medförare kommer rejsa tills adrenalinet tar slut – oavsett om du tycker det behövs eller inte.

”Då gör jag väl en manscup då!”

Du gör en vanlig onlinecup med andra ord, och har inte lärt dig ett skvatt av vad jag just försökt förklara. Lycka till.

Annonser

Författare: SpeLinnea

Spelnörd med pyssliga fingrar.

5 thoughts on “”Jag fattar inte, din cup är ju sexistisk”

  1. Heja Heja! Fantastiskt initiativ!

  2. Hahaha, sista punkten <3

  3. Pingback: Årssammanfattning 2014 | SpeLinnea

  4. Pingback: Dags för ett nytt Female Arena-LAN! | SpeLinnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s