SpeLinnea

Världen genom fyrkantiga ögon

Kvinnors intressen blir okej först när männen har godkänt det

1 kommentar

När det talas om mäns och kvinnors intressen så genomsyras det inte sällan av genusdualism. Män och kvinnor är varandras motsatser och våra intressen matchar detta tänk. Klassiskt kvinnliga intressen är dessutom längst ned på skalan i vad som anses vara legitima, det vill säga ”riktiga” hobbies. Hur syns det i dagens spelklimat?

De flesta känner nog igen att flickors lek är inlärd till att vara stillsamma, snälla och omhändertagande, medan pojkar är fostrade till att ta plats, leva rövare och utföra hjältedåd (med våld.) Om vi ser till dagens ”gullifierade” spel till en yngre publik så är de oftast riktade till flickor. Är det inte att vara en god husmor på en bondgård så är det hästar, pussel, magiska féer eller shopping på agendan.

Dessa spel har i väldigt många mäns ögon degraderats till att inte vara tillräckligt bra spel för att ens få tillhöra mediet. När rapport efter rapport visar att över 50% av spelare är kvinnor så brukar det viftas bort med orden att ”det är ju bara facebook-spel” eller att mobilt spelande inte skulle vara riktigt spelande. Kvinnor är inga äkta nördar.

My-Little-Pony-Friendship-is-Magic-my-little-pony-friendship-is-magic-32310685-1600-1000

Jag såg en dokumentär om bronies, det vill säga vuxna manliga fans till tecknade serien My Little Pony: Friendship is Magic. Här blir det extra tydligt till vad jag menar med att kvinnors intressen blir okej först när männen har godkänt det.
Jag tycker den främsta kopplingen inte är att det är vuxna som ser på en barnserie, utan att det är män som ser på en serie som initialt riktade sig till unga tjejer och deras kultur. Begreppet brony och hela serien som fenomen blev stort först när män uppmärksammade det. När männen omfamnade och godkände den annars så hemska och oäkta flickkultur, och gjorde den till sin egen.

Jag ser nånting djupt problematiskt till att det sker. Jag menar inte att se på serien eller uppskatta den är nåt fel i sig, men jag menar det strukturella problemet i att kvinnors och flickors kultur degraderas och hånas, ända tills den dagen då män själva kan tjäna på att hylla intresset. Detta sker överallt i samhället, och inte bara i tv-spel och serier.  Allt från musik och matlagning till författare och sport.

Men vet ni vad? Vi behöver inte ert jävla godkännande. Jag har rätt att gilla hur gulliga och tjejiga saker jag vill. På samma sätt som unga flickor har rätt att ha sina idoler utan att män och pojkar ska göra nån jävla antirörelse mot det. Jag har rätt att gilla tv-spel och vad det innebär och kräva vår plats i mediet, utan att män ska pissa in sin sexism i varenda hörn av kultur som finns. Den nittonde november är internationella mansdagen. Ska du göra nånting som man idag så låt kvinnor få uppskatta kultur på sina villkor. Utan att lägga dig i och diktera villkoren för intresset eller själv ta över det. Det är vi alla värda.


Annonser

Författare: SpeLinnea

Spelnörd med pyssliga fingrar.

One thought on “Kvinnors intressen blir okej först när männen har godkänt det

  1. Så jäkla intressant det här är alltså, och hemskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s