SpeLinnea

Världen genom fyrkantiga ögon

Helggötte med Linnea: De första kvinnorna i rymden

2 kommentarer

Vår internetanslutning krånglade idag, så jag blev att titta på TV. Snubblade över en sån himla bra dokumentär på Kunskapskanalen. Den handlade om de första amerikanska kvinnorna som varit en del av rymdprogrammet.

PoppySmart

Som med allting annat som berör kvinnors rättigheter så var det inte utan ett jäkla kämpande innan kvinnor ens fick chansen att ta del av annat än administrativa tjänster. Logiskt sätt så vore det mer rimligt att en kvinna skickades upp i rymden först, då en högre vikt och massa hos en astronaut kräver större volym av bränsle för att ta sig upp i rymden. Men kvinnosynen var ju helt i botten och USA:s stolthet stod ju på spel för att inte Sovjet skulle landa på månen först. Det vore ”ingen bedrift” att skicka upp en kvinna, det vore som att skicka upp en schimpans. Kan ni förstå? En kvinna hade inte ett människovärde ens.

NasaKlubbhus

NASA hade aldrig specifikt könat rollen som astronaut, men reglerna gjorde det omöjligt för kvinnor att ens ansöka till rymdprogrammet. Det var enbart jetpiloter som kunde bli astronauter, ett yrke som från början enbart var tillåtet för män. Även om kvinnor klarade alla de udda fysiska tester som genomfördes,  BÄTTRE än de manliga sökanden (och dessutom utan att gnälla) så var det kört att kunna komma vidare då titeln som jetpilot blev krav.
Även kvinnor som var ingenjörer, forskare och bar på enorm kunskap, fick stå tillbaka på grund av den otroligt mansdominerade rymdvärlden. När de väl lyckats pressa sig in så var det otroliga krav, på grund av att minsta lilla fel så skulle de stå till svars för alla kommande kvinnor också. ”Om hon inte klarar det här kommer ingen annan kvinna göra det heller.”

WocSpace

Felöversättning av ”woman of color”

WocSpace2

Men dokumentären lämnar en ändå med hopp. Det finns fortfarande mycket kvar att göra för att motverka mansdominsansen inom vetenskapen. Men det finns också större möjligheter för kvinnor och people of color att lyckas inom området. ”Kom och var en del av det här äventyret! Det kvittar om en kvinna redan gjort det. Det handlar inte bara om att vara först.”

Det känns som en väldigt inspirerande dokumentär, trots att den onekligen är väldigt ‘merika-fokuserad med allt vad det innebär. Men det tar inte ifrån någon av de fantastiska vetenskapskvinnornas deras historia. Eller framtida flickors dröm om rymden och astronauter.  Dokumentären är tillgänglig till 25 oktober 2015, så se den så snart du har chansen!

Annonser

Författare: SpeLinnea

Spelnörd med pyssliga fingrar.

2 thoughts on “Helggötte med Linnea: De första kvinnorna i rymden

  1. Det är så jävla sjukt att det är världen vi lever i. När jag tänker på hur hela mänskligheten haft samma syn/utgångspunkt ang kvinnosyn o att det varit en självklarhet så länge att kvinnor inte kan göra ”mansgöra” så får jag en känsla väldigt lik den man får om man tänker på rymdens oändlighet för länge. Det är så obegripligt att det är.

    • Verkligen! Och vilken tid våra mormödrar, farmödrar och till och med mödrar levt i. Det är inte alltid de fått uppleva skillnaderna som faktiskt skett, trots att de levt genom dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s