SpeLinnea

Världen genom fyrkantiga ögon

Tearaway Unfolded (PS4)

4 kommentarer

TearawayunfoldedSPLASH

Det kritikerrosade plattformsäventyret Tearaway från 2013 gick många obemärkt förbi, på grund av sin exklusivitet till Playstation Vita. En konsol som i sin tur inte många spelare äger. Som tur är så finns nu en remake i form av Tearaway Unfolded till Playstation 4. Lever den upp till hajpen för oss som aldrig skaffade Vita?

Alla har vi mer eller mindre en kreativ ådra, och att få utlopp för den på ett enkelt sätt genom en spelmiljö är väldigt befriande. Det är lätt att sugas in i den färgglada pappersvärld som presenteras (eller kanske ska säga vecklas ut?) framför en och den grafiska träffsäkerheten är stor. Du spelar som en pappersfigur vid namn Atoi, en budbärare som ska lämna ett viktigt meddelande till spelaren, eller Duet som de uttrycker det. Sedan tar en episk resa vid för att ta sig till Duet, och vägen är allt annat än spikrak. Ondskans krafter kallas för Lappisar, som är fiender som gör världen omkring en till fult tidningspapper.

Det grafiska är det absolut första som slår en, Tearaway Unfolded är ett bedårande och ändlöst vackert spel. Allting är skapat av papper, från karaktärer till miljöer och fiender, och spelmekaniken byggs efter denna enkla princip. Lusten att själv vika origami har aldrig varit större än efter blott några minuter in i historien. Lyckligtvis finns det gott om möjligheter att både inspireras av all den vackra papperskonsten och själv skriva ut fysiska kopior av densamma att vika ihop i den riktiga världen.

”Det är inte utan hejdlösa fnitter som man ser sin egen selfie dyka upp på marken eller väggarna omkring Atoi.”

En stor del av originalet Tearaway var att utnyttja hårdvaran, och då med den inbyggda pekskärmen, kameran och den bakre pekplattan på Playstation Vita. Men övergången till Playstation 4 gick mycket bättre än jag förväntat mig. Spelmoment som innebär att rita objekt till världen, fläkta vindar, kasta saker, har placerats till den lilla pekplattan på kontrollerns framsida. Det fungerar oftast ganska väl, men den största behållningen till just den skapande biten i kontrollen är komplettering via en extern app. Med hjälp av appen kan du själv eller en annan person i spelsoffan få större kontroll över framför allt ritandet. Även fotografier kan appliceras i samma sekund som du använt kameran på din mobiltelefon eller surfplatta. Det är inte utan hejdlösa fnitter som man ser sin egen selfie dyka upp på marken eller väggarna omkring Atoi. Eller varför inte låta det regna konfetti av en egenritad Sonic?

Den inbyggda kameran som gör att jag kan både ta selfies, använda filter och göra gif-animationer att dela direkt ut till mina vänner eller communityt är fantastisk. Jag finner mig själv hitta de mest kreativa vinklarna och fotar fantasifulla stilleben eller konstnärliga giffar mest hela tiden. (Alla bilder här ovan har jag själv fotat.) Varje spelsession avslutades med att kolla igenom skörden av fotografier och utse mina favoriter. En underbar funktion som ger varje person en möjlighet att göra spelet till sitt eget. Något som verkar mer eller mindre vara spelets huvudbudskap. Att skapa sin egen historia.

I grund och botten är Tearaway Unfolded ett plattformsspel, och det är ett mycket bra sådant. Borta är de fladdriga ballonghoppen jag minns från Mediamolecules tidigare titel Little Big Planet och dess uppföljare. Ibland kräver de lite mer gimmick-fyllda momenten jag nämnde ovan lite akrobatiska handrörelser, men det är inte så ofta att det blir ett störningsmoment. De mer kreativa bitarna är där gameplay verkligen skiner, men tyvärr är fighterna med alla lappisar väldigt monotona. Avsaknaden av bossar, lite meckig kamera och ett stundvis sviktande tempo ger fläckar på det annars felfria äventyret.

Annonser

Författare: SpeLinnea

Spelnörd med pyssliga fingrar.

4 thoughts on “Tearaway Unfolded (PS4)

  1. Tack för bra recension och vilka fina bilder!! Har ps4 och är alltid på jakt efter bra plattformsspel – detta lät helt klart intressant. Huvudkaraktären fick mig att tänka på ett av mina första android-plattform-spel jag hade på min första smartphone! Paperboy hette det eller något sådant? Det var en papplåda med kropp liksom. :)

    • Hej och tack för kommentar! Ja, tycker absolut du ska prova det här! Kanske har ditt bibliotek det om du inte kan köpa själv? :)
      Omg det heter Paper Monsters och jag klarade det precis! Haha, det kommer en recension på det också är det tänkt. Körde en version på Wii U. Ska kolla upp om det är några skillnader.

      Återigen tack för din kommentar!

  2. Spelade nyligen igenom PS Vita-versionen, så det var intressant att läsa om hur det fungerade på PS4an =D Och vilka fina bilder!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s